Ohjelma
Tervetuloa inspiroitumaan, oppimaan ja oivaltamaan! Lakeus kokkaa -tapahtuman ohjelmassa pureudutaan ajankohtaisiin teemoihin aina keittiön vastuista ruokabisneksen tulevaisuuteen. Iltapäivän aikana kuullaan asiantuntijoiden tietoiskuja, seurataan Food Business Challenge -finaalia ja saadaan eväitä arjen käytännön haasteisiin – kaikki saman katon alla, saman pöydän ääressä.
- Klo 13.00 Gluteenitonta selkeästi ja turvallisesti – mitä laki ja uusi linjaus edellyttävät? Lue lisää >>
- Klo 13.30 Näytteilleasettajien tietoiskuja
- Klo 14.00 Food Business Challenge -finaali Lue lisää >>
- Klo 16.00 Seinäjoen ammattikorkeakoulun tietoiskuja:
- Seinäjoen alueen yritysten teknologinen nykytila Lue lisää >>
- Eurooppalaiset verkostot elintarvikealan kehittämisessä – esimerkkinä SS4AF, HIGHFIVE ja SIXFOLD Lue lisää >>
- VHH – Vastuulliset ja vähähiiliset elintarvikkeet Lue lisää >>

Food Business Challenge
Lakeus kokkaa -tapahtumassa nähdään korkeakouluopiskelijoille suunnatun Food Business Challenge -kilpailun jännittävä finaali.
Seinäjoen ammattikorkeakoulun (SEAMK) isännöimässä kilpailussa etsitään uusia ideoita ja liiketoimintaa kaikille ruokaketjun osa-alueille, aina alkutuotannosta kuluttajien lautaselle asti. Kilpailun kattoteemana on kestävät ruokaratkaisut.
Tietoiskut
Gluteenitonta selkeästi ja turvallisesti – mitä laki ja uusi linjaus edellyttävät?
Haluatko varmistaa, että tarjoamasi gluteenittomat ruoat ja leivonnaiset ovat aidosti turvallisia ja ilman turhia varoituksia kontaminaatiosta? Tässä tietoiskussa selviää, mitä eroa on allergeenimerkinnällä ja erityisruokavaliomerkinnällä, ja mitä Ruokaviraston kevään 2024 uusi linjaus edellyttää gluteenittomien tuotteiden ilmoittamiselta ravintoloissa ja kahviloissa. Tervetuloa kuulemaan selkeä katsaus ajankohtaiseen lainsäädäntöön ja keittiön käytännön vastuisiin!
Puhujana Keliakialiiton HoReCa-asiantuntija Eija Lindberg

Seinäjoen alueen yritysten teknologinen nykytila
Kestävä digitaalinen kaksoissiirtymä -hankkeen tavoitteena on kehittää Seinäjoen alueen ruokajärjestelmää entistä kestävämmäksi ja digitaalisemmaksi. Ennen tulevia muutoksia on tärkeää ymmärtää nykyinen tilanne. Siksi hankkeessa kartoitettiin syksyllä 2024 alueen yritysten teknologinen nykytila. Tämä selvitys toimii pohjana etenemissuunnitelmalle, jonka avulla yritykset voivat ottaa käyttöön kestävää ja digitaalista kehitystä tukevia ratkaisuja.
Hankkeen toteuttajana on Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja se on Euroopan unionin osarahoittama.
Eurooppalaiset verkostot elintarvikealan kehittämisessä – esimerkkinä SS4AF, HIGHFIVE ja SIXFOLD
SS4AF on älykkään erikoistumisen verkosto, joka keskittyy elintarvikeprosessoinnin kehittämiseen ja alan lobbaamiseen EU-tasolla. Jäsenet ovat TKI-toimijoita ja klustereita.
Verkoston toiminta tulee näkyväksi hankkeissa:
- HIGHFIVE-hankkeessa tuetaan elintarvikealan pk-yrityksiä kaksoissiirtymässä, jakamalla parhaita käytänteitä sekä myös rahoittamalla innovaatiohankkeita.
- SIXFOLD-hankkeessa pyritään tuomaan Deep Tech -innovaatioita elintarvikealalle hyödyntämällä hankepartnereiden Living Labeja alustana yhteiskehittämiselle eri teemojen osalta. 1. työpaja keskittyy dataan (Kortrijk 6.–7.5.) ja 2. solumaataloustuotteiden liittyvään säätelyyn ja sosiaaliseen hyväksyttävyyteen (24.–25.6. Seinäjoella)
VHH – Vastuulliset ja vähähiiliset elintarvikkeet
VHH-hankkeessa on tuettu Etelä-Pohjanmaan mikro- ja pk-kokoisia elintarvikeyrityksiä sekä jalostavia maatiloja kehittämään vastuullisempia ja vähähiilisempiä tuotteita kuluttajien odotuksia vastaaviksi. Yritysten osaamista on vahvistettu työpajoilla ja tapahtumilla, joissa on käsitelty mm. vastuullista elintarvikepakkaamista ja hiilijalanjäljen hallintaa. Hankkeessa on laadittu työkalu, jonka avulla yritykset voivat löytää uusia kestäviä toimintatapoja ja kehittää siten toimintaansa kohti vastuullisuutta ja vähähiilisyyttä.