Food Business Challenge
Lakeus kokkaa -tapahtumassa nähdään korkeakouluopiskelijoille suunnatun Food Business Challenge -kilpailun jännittävä finaali.
Seinäjoen ammattikorkeakoulun (SEAMK) isännöimässä kilpailussa etsitään uusia ideoita ja liiketoimintaa kaikille ruokaketjun osa-alueille, aina alkutuotannosta kuluttajien lautaselle asti. Kilpailun kattoteemana on kestävät ruokaratkaisut.
Parhaillaan käynnissä olevan ideakilpailun finalistit julkistetaan 15.4., ja finalistit esittelevät ideansa Lakeus kokkaa -messuilla Seinäjoella. Kilpailun tuomaristo edustaa ruokasektorin asiantuntijaorganisaatioita ja yritysmaailmaa.
Kilpailussa on kaksi sarjaa:
- Inspiraatiosta ideaksi, jossa haetaan korkealentoisuutta ja rohkeaa muutosta
- Ideasta toteutukseen, jossa painottuvat liiketoimintamahdollisuudet ja toteutettavuus
Kilpailuideoiden arviointikriteerit
- Innovatiivisuus / uutuusarvo / lisäarvo: Kilpailuidea tuo uudenlaisia käytäntöjä / näkökulmia innovatiivisena tuotteena, palveluna tai ratkaisuna ruokasektorille
- Kestävät ruokaratkaisut: Kilpailuidea huomioi kestävän kehityksen periaatteita ja mahdollisuuksia ideaan soveltuvilla tavoilla (vastuullisuus, eettisyys, jäljitettävyys, ruokaturvallisuus, ilmastokestävyys jne.)
- Asiakaslähtöisyys: Kilpailuidea vastaa kuluttajan / asiakkaan / yrityssektorin tarpeeseen
- Toteutettavuus: Kilpailuidealla on työssä kuvattuja liiketoimintamahdollisuuksia ja idea on toteutettavissa joko osallistujan/tiimin omalla osaamisella tai tiimin lisäksi ulkopuolisella, ideassa kuvatulla osaamisella.
Tuomaristo
- Lauri Reuter, Nordic Foodtech Venture Capital Oy
- Emma-Kaisa Yli-Karjanmaa, Atria
- Leena Viitaharju, Ruralia-instituutti
- Vesta Mäki, Foodwest Oy
- Karri Kallio, SEAMK
- Henni Välimaa, Seinäjoki Congress
Food Business Challenge -kilpailun järjestää Seinäjoen ammattikorkeakoulu (SeAMK) yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa. Kilpailukonsepti on luotu osana AB Seinäjoki -hanketta, jossa on kehitetty erilaisia toimintamalleja ruoka-alan innovaatioyhteisön kehittämiseksi. Hanke on saanut rahoituksensa Pirkanmaan liitosta, Euroopan aluekehitysrahastosta ja Seinäjoen kaupungilta. Konseptia ovat olleet kehittämässä SeAMK, Seinäjoen yliopistokeskus, Into Seinäjoki sekä Luonnonvarakeskus. Vuonna 2024 kilpailua rahoittivat Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), Seinäjoen kaupunkiekosysteemi sopimus ja Seinäjoen Ammattikorkeakoulu.